Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ο μαγνήτης προσανατολίζεται


Οι μαγνήτες περιβάλλονται από μαγνητικό πεδίο, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εφαρμογή.
ΚΛΙΚ στην εικόνα και πατήστε Play για να δείτε πώς περιστρέφεται η μαγνητική βελόνα καθώς πλησιάζει τους διαφορετικούς πόλους του. Όπως θα δείτε, καθώς η μαγνητική βελόνα περιστρέφεται γύρω από τους πόλους του μαγνήτη, ο πόλος της  έλκεται από τον αντίθετο πόλο του μαγνήτη.
Δείτε την περιστροφή της μαγνητικής βελόνας και στην παρακάτω διαδραστική εφαρμογή από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (Η.Π.Α.).
Προσέξτε πώς αλλάζει το μαγνητικό πεδίο γύρω από τον μαγνήτη, καθώς τον περιφέρουμε στον χώρο. (ΚΛΙΚ πάνω στην εικόνα)
Μαγνήτης και Πυξίδα
Κλικ για εκτέλεση


Αν βάλουμε έναν ραβδόμορφο μαγνήτη κάτω από ένα τζάμι και πάνω σ' αυτό σκορπίσουμε ρινίσματα (πολύ μικρά κομματάκια) σιδήρου, τότε θα δούμε τα ρινίσματα να μαγνητίζονται, να έλκονται δηλαδή από το μαγνητικό πεδίο του μαγνήτη, ή -για να το πούμε αλλιώς- να προσανατολίζονται γύρω από τον μαγνήτη σε ορισμένη διάταξη, σύμφωνα με τις γραμμές του μαγνητικού του πεδίου.
Δείτε το στο επόμενο βίντεο:



Η Γη συμπεριφέρεται και αυτή ως ένας τεράστιος μαγνήτης (με τις δικές της μαγνητικές γραμμές και το δικό της μαγνητικό πεδίο:

Το μαγνητικό πεδίο της Γης τής είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκρούει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που διαρκώς εκπέμπεται από τον ήλιο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Το ίδιο το βλέπουμε σε "πανοραμική" εικόνα. Η "μπλε" περιοχή είναι το μαγνητικό πεδίο της Γης:


Σύρτε την πυξίδα στην παρακάτω εφαρμογή και δείτε τον προσανατολισμό που παίρνει αυτή σε σχέση με τον μαγνητικό βορρά και νότο της Γης:


Και οι ίδιοι οι μαγνήτες, όμως έλκονται ή απωθούνται, ανάλογα με το αν επιχειρήσουμε να ενώσουμε τους ίδιους ή τους αντίθετους πόλους. Όπως βλέπουμε στις παρακάτω δύο εφαρμογές, οι ομώνυμοι πόλοι των μαγνητών απωθούνται, ενώ οι ετερώνυμοι (διαφορετικοί, δηλ. αντίθετοι) πόλοι έλκονται.



Μια χαρακτηριστική ιδιότητα του μαγνήτη είναι πως όταν τον κόψουμε σε δύο κομμάτια, τότε τα καινούρια κομμάτια που θα δημιουργηθούν είναι δύο καινούριοι κανονικοί μαγνήτες (με βόρειο και νότιο πόλο).
Αν σπάσουμε ξανά αυτά τα δύο κομμάτια σε δύο μέρη το καθένα, τα τέσσερα καινούρια κομματάκια που θα σχηματιστούν θα είναι τέσσερις καινούριοι κανονικοί μαγνήτες.
Όσο συνεχίζουμε το τεμάχισμα, θα φτάσουμε στα πιο μικρά κομμάτια του μαγνήτη, τα μόριά του.
Βλέπουμε δηλ. πως τα μόρια του μαγνήτη είναι και αυτά μικροσκοπικοί μαγνήτες που παίρνουν όλα τον ίδιο προσανατολισμό βόρειου - νότιου πόλου.
Αυτά μπορούμε να τα δούμε στα παρακάτω σχήματα:



Δείτε το μάθημα σε παρουσίαση:



ΚΟΥΙΖ
Μαγνήτες και ...μασκαράδες!
Ποια από τα ραβδόμορφα σώματα στις εικόνες που ακολουθούν είναι μαγνήτες και ποια σιδερένιες ράβδοι μεταμφιεσμένες σε μαγνήτες;
(Το είδαμε στον Μικρόκοσμο της τάξης μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου